Wedstrijd verslagen

Beker

De meiden A van Somas Activia hebben zaterdag 15 februari flink gewerkt om de finale van het NOJK te halen. De dag begon al vrij vroeg; de eerste wedstrijd om 9.45 uur was er al gelijk eentje van belangrijke waarde. De tegenstander VC Ledûb is geen onbekende voor ons team, ook in de bekerronde was het al onze tegenstander geweest. In die wedstrijd waren de twee partijen  aan elkaar gewaagd. In deze wedstrijd was het weer maar een klein verschil. De 1e set ging voortvarend voor ons, maar bij de 20 punten kwam Ledûb goed terug en ging met de winst aan de haal: 22-25. In de 2e set ging het lang gelijk op. Somas Activia was net iets sterker bij de big points en besliste de set met 26-24 in hun voordeel.

collage

Meteen moesten de dames weer aan de bak; nu tegen Olympia. Dit bleek een mindere tegenstander te zijn en er werd ook gemakkelijk gewonnen met 2-0 (25-14 en 25-13).

De volgende opponent was Vocasa. Ook deze meiden werden met 2-0 naar huis gestuurd (25-15 en 25-17).

De laatste poulewedstrijd was tegen Limes. Ook weer een zelfde tegenstander als afgelopen seizoen. Toen werd er vrij gemakkelijk van hun gewonnen. Ditmaal ging het niet zo gemakkelijk en moesten onze meiden duidelijk laten zien wat hun niveau was. Maar ook deze wedstrijd wonnen we met 2-0 (25-19 en 25-22).

Nog geen wedstrijd verloren! En toch hadden we nog niets. Alles hing af van de laatste, beslissende wedstrijd. Er moest gestreden worden tegen het meiden A team van Dordrecht. In de 1e set ging alles heel vlot. Met veel servicedruk kwamen we riant voor te staan; dit kwam Dordrecht niet meer te boven. De set werd ook netjes gewonnen met 25-24. Ging het iets te gemakkelijk? De 2e set was een kopie van de eerste maar dan wel omgedraaid. Dordrecht was nu veruit de bovenliggende partij en won met 17-25. Vervolgens de beslissende 3e set, Er werd veel strijd geleverd aan beide kanten. Met 3-8 werd er van kant gewisseld en Activia moest alles uit de kast halen om de achterstand in te lopen. Het werd 9-12 voor Dordrecht; de kansen leken verkeken! Maar toch was het Somas Activia die terug kwam in deze set en het werd ook nog 14-14. Alles was nog mogelijk maar door twee keer de bal 5 cm uit te slaan, ging de winst naar Next Volley.

Jammer maar helaas. Goede wedstrijden gespeeld maar er niets aan over gehouden!! Op naar het volgende doel: het behalen van de bekerfinale! Dit moet gebeuren op zondag 15 maart in Kessel. Dan spelen we om 14.30 uur de halve finale tegen HLB van Daal.

Ger van Heugten

A meiden beker 26 01 2020 foto 2

 

De meiden A selectie van Somas Activia bekeren gemakkelijk verder. Vanuit een "hakkie-takkie-makkie" wedstrijd gaan de meiden door naar de volgende ronde. Tegenstander Nuvoc was in deze wedstrijd voor ons geen partij. Het kon nóg gemakkelijker … maar dan komt het op concentratie aan en die was er af en toe te weinig.

In de 1e set kwamen de meiden nog op een achterstand van 1-4 en 3-8. Lisanne kwam met een goede servicereeks en maakte er 8-18 van. Nuvoc kreeg nog een paar puntjes cadeau en uiteindelijk werd het 25-11.

De 2e set werd een walk-over: 25-8  RONDJE.

In de 3e set moest de concentratie weer danig aangescherpt worden. Ook deze set werd (weer) heel simpel gewonnen met 25-14.

Op naar de halve finale regionaal bekertoernooi (Zuid) op zondag 15 maart 2020!

Ger van Heugten

Gennep - Het bekeravontuur voor eredivisionist FAST zit er op. Het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis was slechts één set beter dan Apollo 8 uit Borne. De Overijsselse nummer drie uit de Eredivisie herstelde zich en kegelde FAST met 1-3 (25-19, 14-25, 17-25 en 20-25) uit het bekertoernooi.

collage FAST Apollo 21 12 2019

In de aanloop naar het kwartfinaleduel herinnerde menigeen zich de belevenissen van FAST-voorloper Flamingo’s ’56 dat als koploper in de Topdivisie in 2016 doordrong tot de halve finale. Zover kwam het dus niet, al gloorde er na de eerste set hoop.  In die eerste set sloeg FAST bij 9-9 het besklissende gat. Via 15-11 tikte de ploeg van trainer Harmen Bijsterbosch als eerste de 25 aan. De 25-19 in FAST-voordeel werkte als een rode lap op de bezoekers, die afgelopen jaar tot de bekerfinale reikten. Apollo 8 sloeg rap een kloof en duldde FAST niet naast zich. De thuisclub was geen schim van het team dat in de eerste set de dienst uitmaakte. “Er sloop een angst in de ploeg. We raakten in paniek omdat Apollo snel uitliep. Wellicht wilden we ons te graag herstellen”, analyseerde trainer Harmen Bijsterbosch na afloop de met 14-25 verloren set. Een ontketend Apollo nam in de derde set meteen een straatlengte voorsprong. Bij 1-9, en 2-11 dreigde een afstraffing. De bezoekers lieten de teugels even vieren, en FAST gaf de setcijfers een draaglijker aanzien: 17-25. De kwartfinale werd duidelijk niet de kraker waar het FAST-publiek op hoopte.  Apollo 8 duldde in de vierde set meer tegenstand maar stond nog steeds niet toe dat FAST langszij kwam. De bezoeksters beantwoordden het offensief met een kleine demarrage en maakten  met 20-25 een einde aan de ongelijke strijd.

FAST likte de wonden, en kan zich na de feestdagen volledig gaan richten op de competitie en het plaatsen voor de Kampioenspoule. Op zondagmiddag 5 januari wacht de eerste klus in het nieuwe jaar als VC Sneek naar Gennep komt.

Sint Anthonis - FAST heeft zich ten koste van streekgenoot Peelpush uit Meijel geplaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi. De derby die nooit een wedstrijd was, eindigde in een duidelijke 3-0 overwinning voor FAST (25-18, 25-18 en 25-15). Was de competitiewedstrijd in oktober pas na vijf sets beslist, zondagmiddag werd het pleit ruim een uur beslecht.

collage 24 11 FAST beker

In de Activiahal kwam Peelpush alleen in vroeg de eerste set in het stuk voor. Met 4-5 namen de Meijelse dames de enige voorsprong in de wedstrijd. Het geconcentreerd gestarte FAST bereikte onbedreigd de big points en gaf de bezoeksters de gelegenheid terug te komen. Met 25-18 nam de thuisploeg de leiding. Ook in de tweede set was FAST de bovenliggende ploeg die even de teugels liet vieren, en Peelpush zag terugkomen. Trainer Bijsterbosch stuurde bij met de dubbele wissel waarbij Bregje van den Heuvel en Puck Hoogers en Maus Smeets en Rachel Feron vervingen. De ingreep oogstte succes, en FAST koerste rechtstreeks op de setwinst af. Met opnieuw 25-18 kwam FAST op 2-0. Met een ten opzichte van de startformatie sterk gewijzigde ploeg waar in Steffie Janshen geroutineerd meespeelde en de jeugdige middenaanvalster Eline Peeters haar kans kreeg stoomde FAST in de derde set door. De tegenstander die een week eerder nog in een vijfsetter dicht bij een overwinning was, gaf de hoop op en liet FAST weglopen. Met 25-15 was de strijd in iets meer dan een uur beslist. Er waren dit seizoen wedstrijden die meer tijd in beslag namen. Tevredenheid was af te lezen op de gezichten in het winnende kamp. “Dit is een prachtig resultaat. En het is mooi om te zien dat iedereen bijdraagt aan het resultaat”, glunderde Veerle van den Heuvel. Ook trainer Harmen Bijsterbosch genoot. “Deze overwinning is belangrijk.” Niet alleen was de doelstelling om verder te komen in het bekertoernooi bereikt, de overwinning (de tweede 3-0 in acht dagen tijd) sterkt het vertrouwen. “Hiermee kunnen we verder.”

De overwinning verschaft FAST een plaats in de kwartfinale van het bekertoernooi. Tegenstander is de bekerstrijd is op zaterdag 21 december Apollo 8 uit Borne. FAST heeft het thuisvoordeel. Apollo 8 is zondag 1 december in Borne de tegenstander in de competitie. Na zeven speelronden is Apollo 8 de derde met twaalf punten, FAST is met tien punten zesde.

Ondanks de uitschakeling in de nationale beker, heerst er toch tevredenheid bij dames 1 van Somas Activia. We hadden het liever anders gezien maar moeten ook reëel zijn en kijken naar wat we gepresteerd hebben afgelopen zaterdag.

De 1e wedstrijd zou een ware clash moeten worden! Sliedrecht DS 2 zou zich toch wel willen revancheren op de laatste verloren partij tegen dames 1 van Activia!

In de 1e set ging het spel gelijk op en werd het 7-7. Daarna kwam de servicemachine van Somas Activia op gang en met veel geplaatste services werd Sliedrecht onder druk gezet. Daarbij was het blokkerend in orde bij de Sint Tunnisse dames. De Sliedrechtse dames konden geen vuist maken en gingen kopje onder met 25-15.

In de 2e set moest Activia toch wel op hun hoede blijven voor Sliedrecht DS 2 want het ging wel heel gemakkelijk in de 1e set! Maar dat bleek toch niet zo erg dan wat we gedacht hadden. De dames van Activia konden hun niveau blijven spelen en met veel energie werd ook deze set moeiteloos binnengehaald: 25-17

In de 3e set bleef de machine van Somas Activia op volle toeren draaien. Er werd een ruime voorsprong opgebouwd. In de laatste fase van de set kwam Sliedrecht nog wel terug maar met een goede eindspurt werd ook deze set gewonnen: 25-22.

collage

Daarna ff rust, lekkere soep eten met z’n allen en kijken naar Vocasa DS 1- Sliedrecht DS 2. Deze wedstrijd was Vocasa veruit de bovenliggende partij en won de wedstrijd gemakkelijk met 3-0.

Het publiek ging zich opmaken voor de beslissende partij: Vocasa DS 1 – Somas Activia DS 1. In de 1e set moesten de dames van Activia aan de snelheid van het spel wennen en wisten de achterstand van een paar punten niet in te lopen. Het spel was zeer acceptabel maar toch was het Vocasa die minder fouten maakte en de set binnenhaalde met 25-19

In de 2e set kwam Activia beter in hun spel en werd er goed tegenstand geboden. Toch was het weer Vocasa die iedere keer een paar punten voor bleef. Tijdens de big points werd het wel spannend; Activia kon de kloof van 3 punten dicht maken. Met de stand 23-23 was er nog alle zicht op een setwinst voor Activia. Vocasa liet het niet zo ver komen en maakte de set af met 25-23.

Set 3 dan maar! Ook hier konden de dames van Activia meelopen met de Nijmeegse dames maar ook in deze set maakten de dames van Vocasa minder fouten en wonnen verdiend met 25-18.

We kijken terug op twee goede wedstrijden van dames 1.  Dit niveau consolideren tijdens de komende competitiewedstrijden is de stelling van het team. Met opgeheven hoofden kreeg het talrijke publiek weer een applaus voor hun inzet tijdens de twee mooie wedstrijden van Activia.

Ger van Heugten