Wedstrijd verslagen

FAST

Het zomerreces is voor de volleybalsters van FAST uit Gennep en Sint Anthonis bijna ten einde. Op maandag 19 augustus start de eredivisieploeg de voorbereiding op het seizoen 2019-2020. Na de oefencampagne met interessante tegenstanders uit binnen- en buitenland start voor de ploeg van trainer Harmen Bijsterbosch op zaterdag 12 oktober de competitie met een uitwedstrijd tegen Springendal Set Up’65 in Ootmarsum.

FAST’s eerste thuisduel volgt vier dagen later. In Gennep ontvangt de Roze Brigade op woensdag 16 oktober de Limburgse promovendus Peelpush uit Meijel.

Uniforme speeldag Het Brabants-Limburgse samenwerkingsteam speelt de thuiswedstrijden in de thuisbases in Gennep en Sint Anthonis. Aanvankelijk koos de eredivisionist voor het spelen op zondagmiddag. Bij wijze van pilot speelde FAST afgelopen seizoen de weekendwedstrijden in sporthal Pica Mare in Gennep op zaterdagavond, en kwam in de Activiahal op zondagmiddag in actie. Deze proef wordt niet voortgezet. Het bestuur van de volleybalorganisatie heeft besloten weer terug te keren naar de zondagmiddag. Met deze keuze wil FAST de volleyballiefhebbers uit de regio die de volleybalorganisatie vertegenwoordigt beter bedienen. FAST-supporters en overige toeschouwers wier verenigingen de eigen wedstrijden op zaterdag spelen, kunnen volleybal op eredivisieniveau op zondag bezoeken. De uniforme speeldag zorgt er ook voor dat FAST op zondag beroep kan doen op speelsters uit het satelietteam Activia Dames 1 dat in de Eerste Divisie uitkomt.

Wedstrijden. FAST opent de reguliere competitie op zaterdag 12 oktober in Ootmarsum tegen Springendal Set Up’65. Deze ploeg is op 9 februari volgend jaar in Pica Mare in Gennep de laatste tegenstander in de competitie. Een overzicht van het complete programma:  Springendal Set Up’65 – FAST (12 oktober, Ootmarsum) FAST – Peelpush (woensdag 16 oktober, Gennep, Pica Mare), Sliedrecht Sport – FAST (zaterdag 19 oktober), VC Sneek – FAST (26 oktober), FAST –Talent Team Papendal Arnhem (3 november, Sint Anthonis, Activiahal), Eurosped – FAST (10 november, Vroomshoop), FAST – Dros-Alterno (17 november, Gennep, Pica Mare), Apollo 8 – FAST (1 december, Borne), FAST – Regio Zwolle Volleybal (8 december, Gennep, Pica Mare), Peelpush – FAST (woensdag 11 december, Meijel), FAST – Sliedrecht Sport (15 december, Sint Anthonis Activiahal), FAST – VC Sneek (5 januari, Gennep, Pica Mare), Talent Team Papendal Arnhem – FAST (woensdag 8 januari, Ede), FAST – Eurosped (12 januari, Gennep, Pica Mare), Dros-Alterno – FAST (18 januari, Apeldoorn), FAST – Apollo 8 (26 januari, Sint Anthonis, Activiahal),  Regio Zwolle Volleybal – FAST (1 februari, Zwolle), FAST – Springendal Set Up’65 (9 februari, Gennep, Pica Mare). Na de reguliere competitie spelen de nummers 1 tot en met 6 de Kampioenspoule. De nummers 7 tot en met 10 strijden in de degradatiegroep om handhaving in de Eredivisie). Op 24 november, 21 december, 15 januari en 16 februari (finale) vinden bekerwedstrijden plaats. De loting voor de eerste ronde is nog niet bekend.

Gennep/Sint Anthonis - In de laatste week voor het zomerreces heeft eredivisionist FAST de selectie compleet gemaakt.  Van het tweede team van satelietclub Activia komt middenaanvalster Eline Peeters over terwijl passer/loper Noa Klerckx via Peelpush en Set Up’65 de overstap maakt naar de Roze Brigade.

De zeventienjarige Eline Peeters uit Ledeacker die de opleiding tot tandartsassistente volgt, speelde elf jaren voor Activia uit Sint Anthonis. Eline Peeters is in Sint Tunnisse gelederen opgeleid. Bij FAST wil zij zich verder ontwikkelen. “Ik was vereerd met de vraag naar FAST te komen, maar ik vond het ook lastig mijn team in de steek te laten”, zegt de nieuwe aanwinst, die met Lisa Kersten en Joska Fransen de middenpositie gaat invullen. Sinds een maand traint zij mee met de selectie van FAST. “Het verschil is zeker merkbaar. Het tempo ligt hoger, maar ik begin er aan te wennen.”

De uit Linne afkomstige Noa Klerckx is als tegenstander geen onbekende voor FAST. Als passer/loper van het Meijelse Peelpush stond zij diverse malen tegenover haar nieuwe teamgenoten. Na degradatie in het seizoen 2017-2018 wist zij met Peelpush afgelopen seizoen kampioen te worden in de Topdivisie. De terugkeer in de Eredivisie beleeft de student Sport en Marketing op de Johan Cruijff Academy in Tilburg bij FAST. Aanvankelijk tekende zij bij Set Up’65 in Ootmarsum, maar nadat het contract daar wegens gewijzigde omstandigheden ontbonden werd, lag de weg naar de eredivisionist uit Gennep en Sint Anthonis vrij. “Ik ben blij met de overgang naar FAST. Er staat een leuke en enthousiaste groep waar ik graag deel van uit maak. Enkele meiden ken ik goed als tegenstanders, en ik ben blij zet beter te leren kennen als teamgenoten. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen.”

Met de komst van Eline Peeters en Noa Klerckx telt de selectie van trainer Harmen Bijsterbosch dertien speelsters. FAST opent de competitie 2019-2020 op 12 oktober met een uitwedstrijd tegen Springendal Set Up’65 in Ootmarsum. Vier dagen later (16 oktober) wacht de derby thuis tegen Peelpush.

Volleybal eredivisionist FAST heeft drie weken na de laatste competitiewedstrijd de draad weer opgepakt. Het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis richt de blik vanaf nu vol op het vierde seizoen in de Eredivisie. Naast de kennis en ervaring van assistent Josha Kailola kan trainer Harmen Bijsterbosch in het nieuwe seizoen rekenen op Rogier Veltrop, die als derde assistent bij FAST aan de slag gaat.

Ook middenaanvalster Lisa Kersten blijft het team trouw. Met haar is een overeenkomst voor nog een seizoen gesloten. Voor de positie van spelverdeelster keert Bregje van den Heuvel terug bij FAST. Zij sluit na een buitenlandstage in Canada vanaf augustus weer aan bij de ploeg waar zij afgelopen seizoen in de reguliere competitiepoule al voor uitkwam.

Lara Hendricks –in het seizoen 2017-2018 speelde zij regelmatig voor FAST-   sluit na een buitenlands verblijf bij de ploeg van Bijsterbosch aan. Zij studeerde en speelde afgelopen jaar in de USA. Het talent kwam eerder uit voor Flamingo’s uit Gennep en Activia uit Sint-Anthonis.

Met Ellen Willems, Veerle van den Heuvel, Bregje van den Heuvel, Lisa Kersten, Rachel Feron, Maus Smeets, Puck Hoogers, Steffie Janshen, Daniëlle Bosman, Lara Hendricks en Joska Fransen telt de selectie voorlopig elf speelsters. Het technisch kader in nog met enkele speelsters in gesprek.

FAST traint tot eind juni door. Na de zomervakantie wordt dan medio augustus de voorbereiding op het nieuwe seizoen herstart.

Het besef kwam wellicht pas op de terugweg huis, maar de speelsters van FAST verdienden in de boeiende strijd tegen titelkandidaat in de Eredivisie Sliedrecht Sport de eer. De Roze Brigade had in sporthal De Basis een groot aandeel in spectaculaire vijfsetter maar won niet. De ploeg van trainer Bijsterbosch verloor eervol met 3-2 (23-25, 25-22, 22-25, 25-15 en 15-10).

FAST schoot in Sliedrecht uit de startblokken. De snelle 0-3 voorsprong gaf het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis vleugels. Een dipje na enkele discutabele arbitrale beslissingen kwam de Roze Brigade zelfverzekerd te boven. Met 23-25 werd Sliedrecht Sport op achterstand gezet. Ook in de tweede set toonde FAST veerkracht, en werklust. In een set met prachtige rally’s hield de ploeg Sliedrecht steeds in het vizier, maar kon niet voorkomen dat de thuisclub de stand met 25-22 in evenwicht bracht. De tegenslag werd gepareerd. FAST sloeg in de derde set hard terug. Sliedrecht Sport werd op ruime achterstand (7-13 en 9-15) gezet. De marge bleek groot genoeg om het terugvechtende Sliedrecht op afstand te houden en met 22-25 de leiding te nemen. Het niveau uit de derde set kon FAST in de volgende set niet vasthouden. Met 25-15 dwong de titelkandidaat de vijfde set af.  Ook daarin was de thuisploeg de meest koelbloedige. Na 8-5 halverwege werd het uiteindelijk 15-10.

De FAST-speelsters namen de complimenten met gemengde gevoelens in ontvangst. De teleurstelling overheerste en dat sprak volgens trainer Harmen Bijsterbosch boekdelen.  “De meiden zijn teleurgesteld omdat ze met 3-2 verloren hebben van Sliedrecht Sport. Dat zegt genoeg. Ik ben trots op de ploeg.  We hebben hier weer laten zien dat we in de Kampioenspoule thuishoren.” De trainer dat Sliedrecht Sport niet de kampioensvorm bereikt had. “Laten we hopen dat zij met de titel gaan lopen. Dan kunnen we zeggen dat we alleen tegen de landskampioen niet gewonnen hebben.”

 

Voor eredivisionist FAST zit de competitie er bijna op. Zaterdag speelt het team van trainer Harmen Bijsterbosch de laatste wedstrijd van de Kampioenspoule tegen Sliedrecht Sport. Terwijl de Roze Brigade zich richt op dat duel wordt achter de schermen gewerkt aan het team dat na de zomer in de competitie 2019-2020 gaat starten.

Aan de vooravond van het laatste duel van het seizoen 2018-2019 blikt trainer Harmen Bijsterbosch tevreden terug. Met het bereiken van de Kampioenspoule haalde FAST een vooraf gesteld doel. De ploeg die als zesde de nacompetitie inging hield zich vervolgens goed staande tussen de topteams van Nederland. “We hebben laten zien dat we een team hebben waarmee tegenstanders rekening moeten houden. Tegen Sliedrecht Sport en Eurosped thuis waren we onvoldoende in staat weerstand te bieden, maar over de overige zeven wedstrijden mogen we zeker tevreden zijn”, zegt Bijsterbosch, die ook komend seizoen voor FAST werkt.

FAST heeft haar visitekaartje afgegeven. Ook op organisatorisch vlak maakte het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis stappen. De trainer gaat er vanuit dat de prestaties de ‘marktwaarde’ van FAST verhoogd hebben. “Speelsters hebben ervaren waar toe ze in staat zijn. En we weten ook waar we nog stappen kunnen zetten in komend seizoen. Daardoor zijn ze denk ik sneller geneigd te blijven, en zijn we mijn inziens ook interessanter voor nieuwe speelsters”, zegt de trainer die de ontwikkelingen in de selectie met vertrouwen tegemoet ziet.

Van de huidige selectie staat al even vast dat Ireen Koenen, diagonaal Nynke Rovers en Maren Eppingbroek gaan stoppen, en Annemiek Manschot doet vrijwillig een stapje terug.

Daar tegenover staat dat Rachel Feron, Ellen Willems, Joska Fransen,Veerle van den Heuvel, Maus Smeets en Puck Hoogers al voor het nieuwe seizoen hebben toegezegd. Ook Steffie Janshen en Daniëlle Bosman blijven FAST trouw, maar beiden zijn nog in revalidatie van een blessure. Alleen Joëlle Vilé en Lisa Kersten beraden zich nog op hun toekomst.