Wedstrijd verslagen

FAST

Het vernieuwde FAST heeft in de competitie-ouverture tegen VC Sneek een nederlaag geleden. In de door coronamaatregelen lege Sneker Sporthal werd het 3-0 voor de thuisploeg.

De gastvrouwen waren sterker, maar trainer Ivo Martinovic was tevreden over het door FAST gehaalde niveau. Vooral het spel in de eerste twee sets beviel de verliezend coach.

Het was voor Martinovic achteraf hinken op twee gedachten. “Het gevoel is dubbel verliezen en toch tevreden zijn.” Toch bood de wedstrijd in Sneek perspectief voor het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis. De FAST-ploeg kent een aantal debutanten op het hoogste niveau, Sneek daarentegen niet, en daar zat ook het verschil tussen beide teams.

FAST hield de thuisclub in de eerste set aanvankelijk bij. Na een tempoversnelling liep de thuisclub verder uit naar 18-11. FAST knokte terug maar moest de set toch met 25-22 aan de thuisploeg laten. Sneek liep in de tweede set uit naar 7-1. Onder aanvoering van de sterk serverende Anne Heesakkers vocht FAST zich terug en nam voor het eerst een voorsprong. Het lukte de ijverige ploeg echter niet ‘los’ te komen van de tegenstander, die via 25-23 een 2-0 voorsprong nam. De teleurstelling werkte in de derde set te lang door om het tij te doen keren. Bij het naderen van de big points herstelde FAST zich, en op 24-14 werden vier matchpoints weggepoetst. Het was niet voldoende om een 3-0 nederlaag af te wenden.

Trainer Martinovic zag ondanks de nederlaag aanknopingspunten. De Rhedenaar had spelvreugde, teamgeest en goede spelelementen gezien. “Het is geen schande van Sneek te verliezen. We kunnen met dit spel verder.”

Zondag speelt FAST thuis in Sint Anthonis. Tegenstander is dan Eurosped uit Vroomshoop. De aanvang in de Activiahal is 15.30 uur. Wegens de Coronamaatregelen is het duel niet toegankelijk voor publiek. De wedstrijd wordt live uitgezonden. FAST deze week op haar social media via welk kanaal de uitzending plaatsvindt.

Gennep / Sint Anthonis - Na een voorbereiding van ruim twee maanden staat FAST aan de vooravond van de nieuwe competitie in de Eredivisie. De volleybalorganisatie maakt zich op om de regio voor het vijfde achtereenvolgende te vertegenwoordigen op landelijk topniveau. De dames van FAST treden zondagmiddag om 16.00 uur aan in het Friese Sneek. 

In de Sneker Sporthal is de nummer vier uit het afgebroken vorige seizoen de gastvrouw. VC Sneek strandde zaterdag in de Final Four om de Nederlandse Supercup tegen Sliedrecht Sport dat zondag de eerste hoofdprijs van het seizoen ’20-’21 binnenhaalde.

FAST oefende zaterdag in Arnhem tegen Talent Team Papendal. Wist de formatie op zaterdag 26 september deze tegenstander nog te verslaan, in de generale repetitie voor de competitie werd er verloren. Het vernieuwde FAST met Ivo Martinovic als nieuwe trainer heeft een leerzame oefencampagne afgewerkt en gaat de strijd zondag in Sneek onbevangen aan.
Aan een voorspelling waagt trainer Martinovic niet. De ontmoeting zonder publiek betekent voor menig speelster uit de selectie het debuut op het hoogste niveau. Dat gegeven is ook de reden dat Martinovic een globale prognose geeft op het nieuwe Eredivisie-seizoen. “We gaan voor handhaving, en dat lijkt een reëel doel. Een plaats in de top vier is onze droom”, zegt de trainer uit Rheden.

Zoals bekend wordt bij sportwedstrijden geen publiek toegelaten. FAST verspreidde in de oefencampagne livebeelden via Facebookpagina FAST Volleybal. Binnen afzienbare tijd worden wedstrijden via livestream van de Nevobo verzorgd. Het was in het weekend nog niet duidelijk of VC Sneek zondag al gebruik kan maken van deze beeldverbinding. Via haar social media informeert FAST de volgers deze week op welk kanaal de wedstrijd te volgen is.

Gennep - De voorbereidingen op de naderende volleybalcompetitie vorderen gestaag voor de dames van Eredivisionist FAST. Het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis oefent zaterdagavond in Gennep tegen Talent Team Papendal. In sporthal Pica Mare treffen de speelsters van trainer Ivo Martinovic oud-ploeggenoot Puck Hoogers, die de overstap maakte naar het voorportaal van de Oranjeteams.

Na het wegens Corona afgebroken seizoen heeft FAST de draad een begin augustus weer opgepakt. Inmiddels werden diverse oefenwedstrijden, toernooien en meerkampen gespeeld. Zondag was FAST in Meijel te sterk voor het Belgische Michelbeke (2-1) en thuisploeg Peelpush (3-0).
Op twee weken voor de competitiestart (zondag 11 oktober, uit tegen VC Sneek) is met Talent Team opnieuw een Eredivisionist sparringpartner in de oefencampagne. De wedstrijd in Gennep begint om 19.00 uur.
Zondagmiddag oefent de ploeg uit Gennep en Sint Anthonis in het Overijsselse Vroomshoop tegen Team Eurosped.

Coronaregels
Het oefenduel is ook in organisatorisch opzicht een testcase. Het Coronavirus is nog steeds niet beteugeld, en dat brengt voorschriften van het RIVM met zich mee. De teamleden dienen zich daarnaar te schikken, maar ook voor het publiek zijn er spelregels. In de thuishallen in Sint Anthonis en Gennep kan wegens de ‘anderhalve meter-regel’ maar een beperkt aantal mensen de wedstrijd bijwonen. Bezoekers kunnen de wedstrijd bijwonen na het scannen van een QR-code waarmee zij zich registreren. De werkwijze wordt in de sporthal aangereikt.

2020 06 15 AnneHeesakkers

De 25-jarige aanvalster stapt over van Topdivisionist Vocasa uit Nijmegen. Eerder kwam ook spelverdeelster Noa Rahangmetan over van Vocasa.

De aanwinst is blij met de kans die zij krijgt bij de ploeg uit Gennep en Sint Anthonis. “Het is een prachtige uitdaging die mede mogelijk wordt door de flexibiliteit van mijn werkgever Reinier van Arkel in Den Bosch. Ik kan nu werk, opleiding en mijn grote hobby combineren”, zegt de Udense die enkele weken meetrainde bij FAST. “Ik heb een mooie indruk van het team, en ben blij dat ik er straks deel van uit mag maken.”

Anne Heesakkers begon met volleybal bij Skunk in haar geboorteplaats Veghel. Via Saturnus (Uden), VVC Vught, VST Lions Oud-Turnhout (B), Ledub (Budel) en Vocasa speelt zij in het nieuwe seizoen bij FAST. “Ik heb er enorm veel zin in. Ik kan nu eindelijk spelen op het hoogste niveau van Nederland, dicht bij mijn woonplaats. Ik ben er ontzettend warm ontvangen.”

Met Anne Heesakkers bestaat de FAST-selectie uit twaalf speelsters. Eerder werden Noa Rahangmetan, Michelle Koolen en Yara van de Ven vastgelegd. Van het team dat afgelopen seizoen in de Eredivisie uitkwam zijn Steffie Janshen, Rachel Feron, Veerle van den Heuvel, Maus Smeets, Joska Fransen, Eline Peeters, Noa Klerckx en Lara Hendricks bij het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis gebleven.

Gennep / Sint Anthonis - De actieve sport staat op een waakvlammetje maar achter de schermen zijn het bestuur en de technische commissie van eredivisionist FAST druk in de weer om het topvolleybal in Sint Anthonis en Gennep te waarborgen. In de periode waarin de wereld met ingehouden adem de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus volgt, heeft FAST de zoektocht naar een nieuwe trainer snel afgerond. Vandaag (zaterdag) is overeenstemming bereikt met Ivo Martinovic uit het Gelderse Rheden. Hij volgt Harmen Bijsterbosch op, die eerder aangaf zijn functie bij FAST niet meer te kunnen combineren met zijn werk, en zijn vertrek aankondigde.

Ivo Martinovic (geboren 1955, in voormalig Joegoslavië) woont inmiddels 30 jaar in Nederland, en heeft in de nationale en internationale volleybalwereld zijn sporen verdiend. Hij is getrouwd met een Nederlandse en is vader van twee zoons. Martinovic werkt als sportdocent op de Wageningen Universiteit. Voor het NOC*NSF is hij docent-expert. Sinds 2018 is Martinovic bondstrainer (J. U16) in het district Apeldoorn. De in 2000 tot Volleybalcoach van het Jaar uitverkoren Ivo Martinovic was als speler actief bij Optima Modrica waarmee hij in 1979 de Joegoslavische titel veroverde. Buiten de Joegoslavische grenzen speelde hij onder meer in Spanje (Palma de Mallorca, Las Palmas, Malaga, Tenerife) en Zwitserland. “Ik maakte deel uit van de nationale mannenselectie van voormalig Joegoslavië. Als speler moest ik het hebben van mijn inzet. Ik moest keihard werken om te kunnen concurreren met teamgenoten met meer talent.”, zegt de Rhedenaar, die als trainer succesvol was in de Nederlandse Eredivisie en het bekertoernooi. “Ik werkte met de mannen van Brevok uit Breda, Vrevok Nieuwegein, SSS Barneveld, Dynamo Apeldoorn. Met de vrouwenteams van Dynamo, Longa’59 Lichtenvoorde, Vrevok en Alterno Apeldoorn kwamen we in de Eredivisie uit. Met Longa werden we bekerwinnaar en speelden we Europees.” De trainer die 45 jaar actief is in het volleybal noemt zijn grootste kracht. “Afhankelijk van het niveau en situatie haal ik het beste uit de individuele speler  en wordt de teamkracht optimaal.”

Momenteel is Ivo Martinovic actief bij de damesploeg van Dingden, dat in de Duitse tweede Bundesliga uitkomt. “Ik ken FAST van een oefenwedstrijd en van het befaamde Pinkstertoernooi in Sint Anthonis kende ik voorzitter Jan Peters. Ik solliciteerde nadat ik las dat er door het aanstaande vertrek van Harmen Bijsterbosch een vacature was.” Tijdens de positieve gesprekken raakte Martinovic ‘begeistert’ van FAST. “De ambities, de topsportfilosofie en de bestuurlijke organisatie spreken me zeer aan. Ik kan niet wachten om hier aan de slag te gaan.” Het contracteren van Ivo Martinovic volgt op de overeenstemming die werd bereikt met assistent trainer coach Josha Kailola. De Gennepenaar  blijft ook komend seizoen aan FAST Volleybal.