Wedstrijd verslagen

FAST

2020 06 15 AnneHeesakkers

De 25-jarige aanvalster stapt over van Topdivisionist Vocasa uit Nijmegen. Eerder kwam ook spelverdeelster Noa Rahangmetan over van Vocasa.

De aanwinst is blij met de kans die zij krijgt bij de ploeg uit Gennep en Sint Anthonis. “Het is een prachtige uitdaging die mede mogelijk wordt door de flexibiliteit van mijn werkgever Reinier van Arkel in Den Bosch. Ik kan nu werk, opleiding en mijn grote hobby combineren”, zegt de Udense die enkele weken meetrainde bij FAST. “Ik heb een mooie indruk van het team, en ben blij dat ik er straks deel van uit mag maken.”

Anne Heesakkers begon met volleybal bij Skunk in haar geboorteplaats Veghel. Via Saturnus (Uden), VVC Vught, VST Lions Oud-Turnhout (B), Ledub (Budel) en Vocasa speelt zij in het nieuwe seizoen bij FAST. “Ik heb er enorm veel zin in. Ik kan nu eindelijk spelen op het hoogste niveau van Nederland, dicht bij mijn woonplaats. Ik ben er ontzettend warm ontvangen.”

Met Anne Heesakkers bestaat de FAST-selectie uit twaalf speelsters. Eerder werden Noa Rahangmetan, Michelle Koolen en Yara van de Ven vastgelegd. Van het team dat afgelopen seizoen in de Eredivisie uitkwam zijn Steffie Janshen, Rachel Feron, Veerle van den Heuvel, Maus Smeets, Joska Fransen, Eline Peeters, Noa Klerckx en Lara Hendricks bij het samenwerkingsteam uit Gennep en Sint Anthonis gebleven.

Gennep / Sint Anthonis - De actieve sport staat op een waakvlammetje maar achter de schermen zijn het bestuur en de technische commissie van eredivisionist FAST druk in de weer om het topvolleybal in Sint Anthonis en Gennep te waarborgen. In de periode waarin de wereld met ingehouden adem de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus volgt, heeft FAST de zoektocht naar een nieuwe trainer snel afgerond. Vandaag (zaterdag) is overeenstemming bereikt met Ivo Martinovic uit het Gelderse Rheden. Hij volgt Harmen Bijsterbosch op, die eerder aangaf zijn functie bij FAST niet meer te kunnen combineren met zijn werk, en zijn vertrek aankondigde.

Ivo Martinovic (geboren 1955, in voormalig Joegoslavië) woont inmiddels 30 jaar in Nederland, en heeft in de nationale en internationale volleybalwereld zijn sporen verdiend. Hij is getrouwd met een Nederlandse en is vader van twee zoons. Martinovic werkt als sportdocent op de Wageningen Universiteit. Voor het NOC*NSF is hij docent-expert. Sinds 2018 is Martinovic bondstrainer (J. U16) in het district Apeldoorn. De in 2000 tot Volleybalcoach van het Jaar uitverkoren Ivo Martinovic was als speler actief bij Optima Modrica waarmee hij in 1979 de Joegoslavische titel veroverde. Buiten de Joegoslavische grenzen speelde hij onder meer in Spanje (Palma de Mallorca, Las Palmas, Malaga, Tenerife) en Zwitserland. “Ik maakte deel uit van de nationale mannenselectie van voormalig Joegoslavië. Als speler moest ik het hebben van mijn inzet. Ik moest keihard werken om te kunnen concurreren met teamgenoten met meer talent.”, zegt de Rhedenaar, die als trainer succesvol was in de Nederlandse Eredivisie en het bekertoernooi. “Ik werkte met de mannen van Brevok uit Breda, Vrevok Nieuwegein, SSS Barneveld, Dynamo Apeldoorn. Met de vrouwenteams van Dynamo, Longa’59 Lichtenvoorde, Vrevok en Alterno Apeldoorn kwamen we in de Eredivisie uit. Met Longa werden we bekerwinnaar en speelden we Europees.” De trainer die 45 jaar actief is in het volleybal noemt zijn grootste kracht. “Afhankelijk van het niveau en situatie haal ik het beste uit de individuele speler  en wordt de teamkracht optimaal.”

Momenteel is Ivo Martinovic actief bij de damesploeg van Dingden, dat in de Duitse tweede Bundesliga uitkomt. “Ik ken FAST van een oefenwedstrijd en van het befaamde Pinkstertoernooi in Sint Anthonis kende ik voorzitter Jan Peters. Ik solliciteerde nadat ik las dat er door het aanstaande vertrek van Harmen Bijsterbosch een vacature was.” Tijdens de positieve gesprekken raakte Martinovic ‘begeistert’ van FAST. “De ambities, de topsportfilosofie en de bestuurlijke organisatie spreken me zeer aan. Ik kan niet wachten om hier aan de slag te gaan.” Het contracteren van Ivo Martinovic volgt op de overeenstemming die werd bereikt met assistent trainer coach Josha Kailola. De Gennepenaar  blijft ook komend seizoen aan FAST Volleybal.

Sint Anthonis - Wordt van de volleybalsters van FAST het spelen van de Kampioenspoule als het leegdrinken van de gifbeker in plaats van het genieten van een heerlijk competitietoetje? Ook tegen Regio Zwolle Volleybal, een van de twee teams die in de competitie twee keer verslagen werden, ging het samenwerkingsteam zondagmiddag onderuit. Na de 0-3 nederlaag (23-25, 23-25 en 14-25) is FAST afgezakt naar de zesde plaats in de Kampioenspoule.

collage FAST Zwolle 0803 2020

Het gebrek aan succes doet het zelfvertrouwen van de ploeg van trainer Harmen Bijsterbosch geen goed. In de rustige Activiahal leek thuisploeg FAST in de eerste set lang de leiding te nemen. In het zicht van de finishlijn blokkeerde de zo nu en dan stotterende machine. De bezoeksters uit Zwolle eisten met 25-25 de eerste set op.
FAST leek hard op weg de schade te herstellen toen, het tot dan matig serverende, Regio Zwolle Volleybal zich herpakte. Tegen de opgevoerde servicedruk had FAST geen verweer, en in een mum van tijd waren de rollen omgekeerd. Van een 12-8 voorsprong kwam de thuisploeg op een 12-17 achterstand. De worstelpartij om de punten werd vanaf 21-21 in het voordeel van de bezoekers beslist (23-25).
Regio Zwolle Volleybal had FAST de fatale tik uitgedeeld en trok de derde set vroeg naar zich toe. Met 14-25 lieten de Overijsselse volleybalsters de thuisclub gefrustreerd achter.
Door de 0-3 overwinning is Regio Zwolle Volleybal gestegen naar de vijfde plaats. FAST is na vier speelronden zesde.

Zaterdagavond wacht de ploeg van trainer Bijsterbosch de loodzware uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport, dat tweede is in de Kampioenspoule. In Zuid Holland kan FAST vrijuit spelen tegen de titelverdediger die zich eigenlijk geen puntverlies kan veroorloven.

Sint Anthonis - Eredivisionist FAST heeft zich zelf nog niet verlost van het ene punt waarmee het in de Kampioenspoule van start is gegaan. De nummer vijf uit de reguliere competitie leed in dinsdagavond in Sint Anthonis de derde 3-0 (18-25, 11-25, 25-27) nederlaag. Ditmaal werd verloren van Apollo 8 uit Borne.

De Twentse dames lieten zich in januari bijna verrassen door FAST, en gaven een 0-2 voorsprong prijs. Zover kwam het in de vierde onderlinge ontmoeting niet.
De thuisploeg speelde in het eerste deel van de openingsset aardig mee, maar na een tempoversnelling liep Apollo rap uit, en pakte de set met 18-25. Een snelle achterstand kwam FAST in de tweede set nooit te boven. Gelaten zag het publiek toe hoe de score opliep naar 11-25 in Twents voordeel.
Het tamme FAST beet in de derde set wel van zich af. De speelsters beseften dat het de laatste kans op een succes tegen de nummer twee was. Bij 17-12 leek de setwinst binnen handbereik. Daar dachten de bezoekers anders over. Zij werden daarbij geholpen door FAST dat verzuimde toe te slaan. Apollo 8 werkte de achterstand weg, en hield in de slot van de set het hoofd koel. De Twentse volleybalsters lieten het eerste matchpoint lopen maar sloegen met 25-27 toch toe.
Trainer Harmen Bijsterbosch sprak zijn ongenoegen uit over de prestaties van zijn team. De Lieshoutse trainer vond de nederlaag tegen Apollo 8 moeilijker te verkroppen van die van zaterdag. “Dit is teleurstellend. We straalden niet uit dat we wilden winnen. We trainen al bijna een jaar om hier te kunnen stand, en dan laten we het zo afweten. Wij mogen niet drie keer op deze manier verliezen.”

Zondag kan FAST zich revancheren voor de drie nederlagen. In de Activiahal komt dan Regio Zwolle Volleybal op bezoek. Tegen deze ploeg wist FAST in de reguliere competitie twee keer te winnen. Dat zijn resultaten uit het verleden. Zondag zal FAST weer de drive moeten tonen waarmee het de Kampioenspoule bereikte. FAST – Regio Zwolle Volleybal begint om 15.30 uur in de Activiahal in Sint Anthonis.

Sneek - Na twee speelronden in de Kampioenspoule wacht FAST nog op de eerste overwinning. Zaterdagavond ging de ploeg in Friesland met 3-0 (25-23, 25-11, 25-14) onderuit tegen VC Sneek.

Uit de Elfstedenstad wist FAST in de reguliere competitie nog twee punten mee te pakken. Eind oktober werd een 2-0 achterstand vakkundig omgebogen. Zover leek het zaterdag aanvankelijk niet te hoeven komen. Zeker in de eerste set was het samenwerkingsteam uit Sint Anthonis en Gennep gelijkwaardig aan de thuisploeg. De score liep gelijk op tot boven de twintig punten. FAST, waar Eline Peeters de niet fitte Joska Fransen verving, en Noa Klerckx en Puck Hoogers een basisplaats hadden, struikelde vlak voor de finish. VC Sneek profiteerde en pakte met 25-23 de set, en nam de leiding.

collage Sneek FAST 290220Foto’s van Jurgen Peters

Met hetzelfde basiszestal startte FAST de tweede set moedig. Even ging het gelijk op, maar door persoonlijke fouten zag FAST de tegenstander weglopen. Trainer Bijsterbosch zag toe terwijl zijn speelsters het tij niet konden keren. Met 25-11 kwam Sneek op 2-0. Ook in de derde set kon FAST de negatieve spiraal niet doorbreken. De thuisploeg schakelde een tandje hoger, en FAST was gezien. Met 25-14 werd de eindstand op 3-0 bepaald.
Trainer Harmen Bijsterbosch ziet na twee speelronden en evenveel 3-0 nederlagen mogelijkheden voor zijn team in de Kampioenspoule. “We hebben eerder dit seizoen laten zien dat we het topploegen lastig kunnen maken. Als je Eurosped en Apollo 8 punten kunt afpakken, heb je, je plaats hier verdiend. We moeten dan wel met meer druk durven spelen dan vanavond. We laten het afweten op momenten dat we de tegenstander pijn kunnen doen. Vanavond konden we ons niet herpakken na een reeks fouten. De nederlaag werd mijns inziens niet ingeleid door het verlies in de eerste set. Dat gebeurde toen we in de tweede teveel fouten bleven maken.”

Thuis tegen Apollo 8
Veel tijd om de wonden te likken krijgt FAST niet. Dinsdag 3 maart komt het team weer in actie. In Sint Anthonis is Apollo 8 de tegenstander. De runner up uit het Twentse Borne heeft de strijd om de plaatsen een en twee, die recht geven op de play offs, opengebroken met een 3-1 overwinning op titelverdediger Sliedrecht Sport. “Opnieuw een interessante en sterke tegenstander, die we het in de competitie twee keer lastig gemaakt hebben”, aldus de trainer.
FAST - Apollo 8 begint dinsdagavond om 20.00 uur in de Activiahal in Sint Anthonis.